Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşayıp ‘ben balık sevmiyorum’ demek biraz ayıp gibi geliyor bana sadece lezzet için değil sağlığımız için yaşam tarzı haline getirmeliyiz diyorum. Ülkemizin güzel denizleri palamutundan, hamsisine, çipurasından, levreğine, dil, tavuk balıklarının yumuşacık etlerine daha bir sürü türe çeşit çeşit balıklara sahip ‘denizden babam çıksa yerim’ diyen insanlardanım ben ama tabiî ki de yasaklara uyulduğu, bilinçsiz avlanma yapılmadığı sürece.
Balığı olabildiğince sade severim ben önemli olan balığın tadına varabilmek ne kadar fazla baharat, sebze o kadar balıklıktan çıkmış tat geliyor bana en önemlisi ise tuz ve zeytınyağı balığa asıl lezzet veren.
FIRINDA ÇİPURA / 2 porsiyon
2 ADET DENİZ ÇİPURASI
1 ADET PATATES
1 ADET KURU SOĞAN
1 ADET LİMON
ZEYTİNYAĞI
TUZ
-Çipuralarımızın üzerindeki pulları balığımıza çok fazla zarar vermeden bıçak yardımı ile temizliyoruz tam mide kısmına denk gelen alttaki bölgeyi de bıçakla açıp içerisini tertemiz olana kadar temizliyoruz. Eğer ki güvenilir bir balıkçıya sahip iseniz bu işlemi orda da yaptırabilirsiniz böylelikle işiniz çok daha kolaylaşmış olacaktır.
-Patatesimizi iri parçalar halinde küp küp doğruyoruz.
-Soğanımızı ve limonumuzu ise yuvarlak olarak doğruyoruz.
-Temizlenmiş balığımızı öncelikle zeytinyağı ile yağlıyor ardından bolca içini ve dışını tuzluyoruz. Ardından balığımızın içerisinin de iyi pişmesi için ön ve arka tarafına bıçak yardımı ile birer büyük çizik atıyoruz.
-İçerisine bir parça limon koyuyor dışarısına ise soğan ve limon koyuyoruz. Aynı işlemi diğer balığımızda da yaptıktan sonra fırın tepsimize koyup etrafına patateslerimizi diziyoruz.
-180 derecede alt üst pişene kadar bekliyoruz.
İPUCU: Balık yanında genellikte garnitür olarak patates servis edilir hem dışarıdan almanız gereken karbonhidrat miktarını dengeler hem de doyuruculuğu arttırır. Dilerseniz patatesi fırınlamak yerine haşlayabilirsinizde.
TUZDA BALIK
1 DENİZ LEVREĞİ
1 KİLO KAYA TUZU VEYA SALAMURA TUZ
3 YUMURTA BEYAZI
2 ADET DEFNE YAPRAĞI
1 LİMON
ZEYTİNYAĞI
-Levreğimizi alırken biraz büyük ve kalın olmasına dikkat ediyoruz ve çipurada yaptığımız aynı temizleme işlemini levreğimiz üzerinde de yapıyoruz.
-3 yumurta akımızı kaya tuzu ile karıştırıp bembeyaz, birazda sert bi harç olana kadar karıştırıyoruz.
-Bu balık için en önemli özellik ise pişmesi için herhangi bir kesik atmamamız, balığımızı zeytinyağı ile iyice yağladıktan sonra midesine defne yaprağı ve yuvarlak limon parçalarımızı koyuyoruz.
-Yumurta akı ve tuzlu harcımızın içerine balığımızı koyuyor balığımızın herhangi bir yeri açıkta kalmayacak şekilde kapatıyoruz.
-Fırına atıyor tuzlu yumurtalı karışımımız hafif kahverengi oluncaya kadar 180 derecede 20-30 dakika pişiriyoruz.
-Ardından çekiç veya sert bi cisim yardımı ile kırdığımız harcımızın içerisinden balığımızı çıkartıp afiyet ile yiyoruz.
İPUCU: Eğer ki kaya tuzu veya salamura tuz bulamazsanız 2 paket sofra tuzu kullanabilirsiniz.
Balık yenir de yemeğin sonunda tatlısı olmaz mı hiç? Balık eşittir fırında helva demek. Bazı markaların hazır sadece fırına atıp pişmesi gereken helvalarda var ancak benim en sevdiğim evde yaptığımız limon miktarını kendi ayarladığımız olan.
FIRINDA HELVA
500 GR SADE HELVA
2 YEMEK KAŞIĞI SÜT
1 YEMEK KAŞIĞI LİMON SUYU
-Benim tercihim genellikle sade helvadan yana ancak istenirse fıstıklı veya çikolatalı da alınabilir. Helvamızı bir kaba döktükten sonra çatal yardımı ile iyice eziyoruz.
-Ardından sütümüzü ve limon suyumuzu ekleyip helvamıza yediriyoruz.
-İster minik güveçlerde, ister seramik kaplara döktükten sonra üzerine fırında karamalize olması için toz şeker ekliyoruz ki bence esmer şeker mevcutsa elinizde çok daha lezzetli oluyor.
-Fırında 180 derecede üzeri hafif altın rengine dönene kadar pişirip servis ediyoruz.
Genellikle ağır bir lezzet olduğu için tek porsiyonu 3-4 kişilik bi aile için yeterli olacaktır istenirse üzerini meyveler ile süsleyip servis edilebilir.
Balık yanında en önemli servis edilebilir sos HOLLANDEZ sostur ve mutfak içerisinde 5 temel sos vardır bu soslardan biride Hollandez’dir. Tek tarif verip bitirmek olmayacağı için önümüzdeki hafta profesyonel bir mutfakta nasıl soslar hazırlanır, sosların asıl amacı nedir ve yemeğe asıl lezzeti veren hangi sostur diyerekten önümüzdeki haftanın da konusunu belirlemiş oldum.
Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Soru ve görüşleriniz için: [email protected]
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |